Vienas dalykas, kurį pastebėsite ieškodami paelijos recepto, yra tai, kad receptų variacijų yra beveik begalinis skaičius – dažnai pamatysite tokius teiginius kaip „tradicinis paella receptas, kurį gamino mano mama…“ arba „tikras paelijos receptas” – bet receptai yra labai skirtingi. Jūs taip pat pamatysite komentarus prie receptų ar straipsnių apie paella, kad „nepridėjote“ kažkokio ingrediento, arba „privalote pridėti“. Bet kaip ir daugelyje visame pasaulyje žinomų patiekalų, jie keičiasi, plečiasi ir tobulėja bėgant metams. Imkime, pavyzdžiui, picą. Norint paruošti picą, reikia laikytis kelių pagrindinių principų, o likusius ingredientų pasirenka virėjas. Tie patys principai galioja gaminant paella.

Norėdami subalansuoti turimą dažnai prieštaringos informacijos kalną, mes bandėme pateikti trumpą patarimų sąrašą bei pagrindinius principus, kurie mums pasirodė naudingi gaminant puikią paeliją.

Prisiminkite, kad tai ryžių patiekalas

Geros paelijos gaminimo principas yra labai paprastas. Ryžiai turi sugerti visų ingredientų skonius ir aromatus.  Kažkas kažkada labai tiksliai parašė: žinai, kad pagaminai gerą paeliją, kai svečiai suvalgo visus ryžius ir palieka kitus gabaliukus lėkštėje.

 Naudokite tinkamus ryžius

Kaip minėta, paelija yra ryžių patiekalas, todėl turite įsitikinti, ar jūsų pagrindinis ingredientas ryžiai yra tinkamas. Paella naudojami trumpo grūdo ryžiai. Paprastai tai yra Bahia veislė, auginama Pietų ir Pietryčių Ispanijoje, o geriausi ryžiai yra iš Valensijos (aplink Albuferos gamtos draustinį) ir Calasparra Mursijoje.

Taip pat paelijai yra įvairių paelijos ryžių, vadinamų „Bomba“. Tai yra lėtai augantys ryžiai, turintys nuostabią savybę, kai virdami nesutyžta, sugeria 3 kartus daugiau nei savo paties tūris (įprasti ryžiai yra dvigubai didesni už savo tūrį). Kadangi paelija pirmiausia yra ryžių absorbuojamų ingredientų skonis, tokie ryžiai itin tinka paelijai. Žinoma, jie truputį viršija įprastų ryžių kainą, tačiau verti kiekvieno cento.

Apie 100 g ryžių vienam asmeniui („Bomba“ arba standartiniai paelijos ryžiai) duos gerą pagrindinio patiekalo dydžio porciją, o tai reiškia, kad iš 1 kg ryžių bus pagaminta apie paelija 10 žmonių stalui.

Naudokite tinkamo dydžio paelijos keptuvę

Priklausomai nuo to, kokiam žmonių skaičiui ruošiate paella, gali reikėti skirtingo dydžio keptuvių. Esmė – keptuvė neturi būti per gili. Galutinis patiekalo rezultatas turi būti sausi ryžiai. Jei keptuvė bus itin pilna ir storas ryžių sluoksnis – jie nebus išdžiovinti pakankamai.

Pagrindinė taisyklė – paelija neturi būti aukščiau už kniedes rankenoms ant paelijos keptuvių. Taigi, iki viršaus negali būti prikrauta ir perkrauta keptuvė.

Naudokite tinkamą šilumos šaltinį

Tradiciškai paelija yra kepama ant atviros ugnies ir tai yra labai geras būdas gaminti, jei turite tam galimybių. Tiesą sakant, pačias didžiausias paelijos keptuves, kurias matėte ispanų šventėse, galima virti tik ant ugnies!

Mažesnes keptuves galima naudoti patalpose ant įprastos buitinės dujinės viryklės. Naudodami vieną dujų degiklį, galite naudoti maždaug 34 cm keptuvę. Naudodami centrinį „wok“ degiklį galite naudoti maždaug 38 cm keptuvę. Didesnes iki maždaug 50 cm paelijos keptuves galima virti ant dujinės viryklės, jei naudojate visus dujinius degiklius ir vis judinate keptuvę.

Elektrinės kaitlentės nėra gerai pritaikytos tradicinėms paelijos keptuvėms, nes jos yra šiek tiek išgaubtos. Ir kaista tik pats dugnas.

Žinoma, tai tik rekomendacijos. Nesame ispanai ir nebūtinai galime pataikyti pagaminti paeliją taip tradiciškai kaip tai daroma pietų šalyje jau ne vieną šimtmetį. Tačiau pabandyti suprasti principus svarbu – tai padės geriau suprasti receptus ir kaip išgauti geriausią skonį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *